IJsheiligen

Vandaag is de laatste dag van de IJsheiligen.

De Katholieke kalender heeft veel naamdagen voor haar Heiligen. Het lijkt er wel op dat er zo veel Heiligen zijn, dat het jaar nauwelijks genoeg dagen heeft om voor iedereen een naamdag aan te wijzen, maar dat bedenk ik nu ter plekke. Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel Heiligen er zijn, maar dat het er veel zijn is me wel duidelijk.

De IJsheiligen (of Ijsheiligen?) is een begrip uit de volksweerkunde. Als deze heiligendagen zijn geweest kun je er op vertrouwen dat er geen nachtvorst meer zal zijn. De temperatuur gaat omhoog en de dagen worden mooier.

Het probleem is nu dat niemand precies weet hoeveel IJsheiligen er zijn. Velen gaan uit van drie, omdat dit een heilig getal is. Maar dan is niet zeker wie deze drie zijn. Zijn het de Heilige Mamertus (11 mei), Heilige Pancratius (12 mei) en Heilige Servatius van Maastricht (13 mei)? Of wordt St. Mamertus niet meegeteld en Bonifatius van Tarsus (14 mei) wel?

Makkelijker is het dan uit te gaan van 4 IJsheiligen. Of niet? Nee dus, want sommigen vinden dat de Heilige Sophia van Rome (15 mei) ook tot de IJsheiligen hoort. Vijf Heiligen dus die de periode van kou en vorst afsluiten.

Niet in mijn boek! Ik tel 16 mei ook nog mee. De naamdag van Johannes (Nepomuk). Geen idee wie dat is hoor, maar het is de naamdag van de persoon die voor mij heilig mag worden verklaard, mijn vader. Zelf zegt hij alle prijzen en eretitels die hij zou kunnen ontvangen al heeft, maar deze mag wat mij betreft in het rijtje.

Op 16 mei werd hij geboren en in goede traditie als oudste zoon vernoemd naar zijn opa. Dat deze dag ook zijn naamdag is, kan daarbij geen toeval zijn. En als je ook nog een Grootvorst bent, kun je niemand beter bedenken die deze periode van kou kan afsluiten en de lente zal inluiden.

Gelukkig vieren we tot op heden al zijn verjaardagen met veel liefde en veel plezier. Hetzelfde gevoel ervaar ik bij beelden van een lammetje dat in de lente voor het eerst vrolijk rondspringt in de wei met wilde bloemen onder een blauwe lucht met een heerlijk verwarmende zon.

De IJsheiligen. Ik denk zes stuks in totaal. Maar voor mij zou één ook genoeg zijn. De IJsheiligen zijn op 16 mei, op die dag breken er mooiere dagen aan.

Van de IJsheiligen wordt ook gezegd dat je je zaad beter plant na afloop deze dagen, vanwege de vorst. Ook daar heeft mijn vader aan gedacht, want tel je zo’n 40 weken verder zit je toch op 2 februari, Maria Lichtmis ofwel mijn verjaardag.

Bedankt Pa! Dat jij jij bent is een wonder dat ik koester. Ik hou van je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *